Vælg en side

Brug de hentede medier

Nu har du været lidt ude og kigge på nettet, og du har set hvor og hvordan du kan hente forskelligt indhold, som du må hente.

Nu skal vi have styr på hvad der skal ske, når vi bruger andres indhold i vores egne produkter.

Så på denne side finder du vejledninger og eksempler på hvordan man kildeangiver. Du kan se vejledning til nogle smarte løsninger på Skoletube, og du kan prøve nogle opgaver af selv, for at tjekke at du har styr på Creative Commons og kildeangivelser.

Indfortegnelse på denne side

 

Stop!

Inden du vil bruge noget du har hentet så start med at tjekke om licenserne på værket også passer til det du skal bruge dit arbejde til.

Har du fx hentet værker under ND-licensen, så må værket ikke ændres.

Har du hentet værker under NC-licensen, kan indholdet ikke vises på Youtube hvis der kommer reklamer på filmen.

Det er nok de to vigtigste licenser at passe på med, når du arbejder. Ellers god arbejdslyst!

Sådan krediterer du

Creative Commons er som en gave juleaften. Der er et til- og fra-kort på gaven. Det der står på kortet skal altid være sammen med det du har hentet. Det kalder man også, at der følger en kreditering eller en kildeangivelse med værket.

Husk 4 ting til kreditering

  1. Værkets navn
  2. CC-licensen
  3. Ophavsmanden
  4. Link til kilde

Sådan gør du på Skoletube

Her får du styr på hvordan du kildeangiver i Skoletubes værktøjer. For vi har lavet et afsnit til hvert program, så du kan få styr på alt fra WeVideo, Pixton, Tiki-Toki, VoiceThread, GoAnimate, Powtoon, Thinglink m.fl.

WeVideo

I WeVideo er det en god ide at lægge sin kreditering i slutningen af filmen. Det gør du nemt ved at lægge tekster ind i filmen.

I filmen her ved siden af kan du se nogle eksempler på, hvordan man kan lave den samme kreditering på flere forskellige måder.

Se hvordan man laver tekster i WeVideo, rulletekster og dynamiske tekster. Se flere videovejledninger om WeVideo.

Prøv WeVideo med det samme.

 

Tiki-Toki

Smart import

Når du laver tidslinjer kan du nemt hente billeder ind i dine punkter. Du kan fx sagtens hente dine egne billeder, du kan hente billeder fra en ressourcekanal, og du kan hente CC-billeder fra Flickr med en rigtig smart funktion. Det kan du se i filmen her ved siden af.

Vigtigt! Er du øvet i at bruge CC-materialer, skal du se denne version af filmen i stedet. Som viser dig hvordan du også får lavet de sidste finpudsninger af kildeangivelsen.

Se flere vejledninger om Tiki-Toki her.

Prøv Tiki-Toki med det samme.

Book Creator

Smart import

Book Creator har en smart import funktion, som gør det nemt at finde og bruge billeder under åbne licenser. Funktionen tager ikke hensyn til behovet for at kreditere, så derfor skal du som lærer og elev selv være opmærksom på at kreditere kilden og fx også linke til kilden.

Hvordan det gøres, sådan at du med god samvittighed kan udnytte denne smarte funktion, kan du se i filmen her.

Se flere vejledninger om Book Creator på Skoletube her.

Prøv Book Creator med det samme.

Pixton

Smart import

I Pixton kan du nemt importere cc-billeder direkte ind i din tegneserie. Du behøver ikke først at gå på nettet, nej – du kan finde billederne direkte inde i Pixton. Det er smart og det gør det meget nemmere og mere sikkert for dig at arbejde.

I filmen her ved siden af kan du se hvordan den smarte CC-import fungerer i Pixton.

Upload selv

Du kan selvfølgelig også selv uploade dine egne billeder eller billeder du har hentet på nettet, fx på Pixabay eller Unsplash. Når du gør det, skal du bare sørge for, at du får de fire oplysninger med i din kreditering. Se i afsnittet herunder hvordan en god kreditering kan se ud i en tegneserie.

 

Kreditering

Når du skal kreditere et billede som du har importeret, skal du sørge for at få alle fire oplysninger med. Det kan du nemt gøre ved at lave en scene mere i din tegneserie, og så skrive dine oplysninger ind i tekster eller talebobler. Er der ikke plads på en scene, så laver du bare to. Se filmen her ved siden af, der viser hvordan du krediterer, når du bruger den smarte CC-import i Pixton.

Se flere vejledninger om Pixton eller prøv Pixton med det samme.

Padlet

I Padlet er det nemt at lave en kreditering med tekst og link. Se selv hvordan det gøres i filmen her ved siden af.

Se flere vejledninger om Padlet her.

Prøv Padlet med det samme.

Powtoon

 

I Powtoon kan du arbejde smart med CC-billeder, for du kan blive inde i programmet, når du vil finde billeder under en Creative Commons licens. Det er super smart og rigtigt nemt og hvordan det fungerer kan du se i filmen her ved siden af.

Du kan selvfølgelig også uploade billeder manuelt. Så skal du bare på samme måde sætte værk, licens, ophavsmand og link ind i din film eller præsentation.

Se vejledninger om Powtoon.

Prøv Powtoon med det samme.

Thinglink

Thinglink elsker billeder, og det er nemt at lave en Thinglink med både billeder du uploader til programmet og billeder som du har webadressen på. I filmen her ved siden af, henter vi et billeds webadresse og ser på hvordan man så nemt kan lave en stærk kildeangivelse.

Vil du lære mere om Thinglink, så se programmets videovejledninger her.

Prøv Thinglink med det samme.

VoiceThread

 

I VoiceThread kan det være en fordel at importere billeder fra Flickr gennem programmet. På den måde sørger VoiceThread selv for at hente de fleste oplysninger til dig. I filmen her ved siden af, kan du se hvordan du kan bruge programmets smarte funktion.

Sådan gør du i et dokument

Reglerne omkring kreditering er de samme uanset, hvor vi krediterer, nemlig at vi skriver værkets navn, licens, ophavsmand og et link til værket.

I filmene her ved siden af ser vi derfor på hvordan vi gør det i et dokument. Samtidig så viser filmen en smart funktion som du kun finder i Google Docs, nemlig at vi kan lave en direkte billedsøgning OG have styr på kilden direkte i tekstbehandlingsprogrammet.

Smart billedsøgning i Slides

Også i Googles præsentationsværktøj Slides finder du en integreret mulighed for at hente billeder mens du arbejder, og samtidig nemt få styr på kildeoplysningerne.

Se hvordan i filmen her ved siden af.

Fejl som du ikke må lave!

Kilde: noget jeg fandt på nettet.

Kilde: noget jeg fandt på i fri fantasi.

Hvad er problemet med disse to kildeangivelser?

Tillykke!

Du har nu styr på hvad Creative Commons er, hvor man finder og hvordan man henter indhold under åbne licenser og du har styr på at kildeangive.

Så er der faktisk ikke mere at lære – nu er det bare tid til at nyde at mulighederne er meget større end de var da du kom her til at begynde med. Så rigtig god fornøjelse og på gensyn!