Vælg en side
Unsplash

Licens

CC0

Brugervenlighed

Let

Antal

300.000
Unsplash.com

Unsplash.com er for tiden den førende billeddelingstjeneste på nettet, når det kommer til vækst og opbakning.

Med en kompromisløs kvalitet i billederne, samme licens (cc0) på alt indhold og en brugerflade hvor alle kan være med, er Unsplash et rigtigt godt sted at starte, når du er på udkig efter billeder.

Vurdering

Unsplash tilbyder de lækreste billeder helt enkelt og frit under en CC0-licens. Det er imponerende.

Det er nærmest umuligt at gøre noget forkert på siden og man har en god fornemmelse som bruger.

Det er ubetinget nettets bedste sted at finde og hente smukke billeder.

Tip

Hver gang du henter et billede kommer der et lille vindue frem i bunden af din skærm. Her finder du en kreditering, som du kan kopiere og sætte sammen med dit billede.

Sætter du billedet ind på din blog på Skoleblogs, kan du også kopiere en lille stump html-kode, sådan at du får sat et lille logo med fotografens navn ind sammen med et link til vedkommendes profilside. (Sådan som du kan se det her med David Marcu)

Skal man kreditere CC0?

CC0-licensen siger, at ophavsmanden ønsker at give afkald på alle sine ophavsrettigheder, og tolkes ofte som at det er ok IKKE at kreditere ophavsmanden. Den danske ophavsret siger i §3, at man skal kildeangive, når ophavsmanden er kendt. Så hvem skal man lytte til?

Som udgangspunkt er det ophavsretten vil skal lytte til, men (og nu er det et “tror” og ikke “ved”-svar du læser) at man godt kan undlade kreditering alligevel, fordi samme §3, Stk. 3. siger “Sin ret efter denne paragraf kan ophavsmanden ikke frafalde, medmindre det gælder en efter art og omfang afgrænset brug af værket”. (Kilde)

Måske kan man sige, at andres brug af et værk under en CC0-licens er en afgrænset brug af værket, og at det derfor godt kan være muligt, at ophavsretten her kan give ophavsmanden lov til at frafalde sin ret i dette afgrænsede brug.

(Det er min teori. Personligt synes jeg, at kreditering er en god rutine at have med sig i alt, hvad man laver og bruger af indhold, men når det går stærkt eller man henter en masse under CC0 er det jo også lækkert at bruge løs uden at se sig tilbage).

Test dig selv