Vælg en side

Medier for alle: Start

Hej. Her skal du lære hvad Creative Commons er, fordi det er et smart værktøj, som man kan bruge når man gerne vil hente noget lovligt på nettet.

Der er over 1,5 milliarder medier (billeder, film, 3d-modeller, VR-billeder, lydbøger, magasiner, bøger, hjemmesider, sange, lydoptagelser og meget andet) på nettet, som du kan downloade og bruge helt lovligt, når du har styr på hvad Creative Commons er.

Opgave

Diskutér på klassen

Er der nogen i jeres klasse, der kan kende forskel på lovligt og ulovligt indhold?

Tænker du nogle gange på om det er i orden, det du gør på nettet?

Hvad er Creative Commons?

Creative Commons er ligesom et til og fra-kort som en person, der vil dele noget på nettet, kan sætte på sit arbejde.

Til og fra-kortet kaldes en Creative Commons licens. Licensen kan fortælle os hvad vi må med værket. Fælles for alle materialer, der har en Creative Commons licens, er at de må: hentes, kopieres, vises og deles. Fælles for alle Creative Commons licenser er også at du skal fortælle, hvor du har indholdet fra (hvem er ophavsmanden, og hvor har du hentet indholdet) og du skal fortælle hvilken CC-licens, som ophavsmanden har brugt på sit indhold. Det er noget vi kigger mere på senere.

Men nu ved du at selv om der er flere Creative Commons licenser, så har de nogle ting til fælles. Lad os se en film om til og fra-kortene.

Nu har du hørt at en Creative Commons licens kan have forskellige mærker, og du har lært at til og fra-kortet ikke må blive væk, når man skal bruge det man har fået.

Nu vil jeg gerne fortælle dig om de fire mærker, som kan bruges på en Creative Commons licens. For de mærker fortæller os nemlig hvad vi må og ikke ikke må med indholdet.

Test dig selv

Licenser, symboler og forkortelser

I filmen herunder kan du se hvordan man kan vise en Creative Commons licens ved at bruge små forkortelser og symboler. Det gør det nemt at forstå dem, uanset om du vil hente noget fra Island eller Indonesien.

Filmen er lidt gammel kan du måske høre, for jeg slutter med at sige en halv milliard. I dag (2017) er tallet blevet til 1,5 milliard, og det vokser hele tiden.

Har du lyst til at teste dig selv om du kan huske navnene på de fire mærker? Så åben opgaven herunder.

Test dig selv

Test dig selv i de fire licenser

Har du styr på Creative Commons nu?

Godt så er du klar til at se den sidste film – og til at gå videre til Find.